Telefon  501 338 668

Mail Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Blog

warzywa

Kontrole owoców i warzyw w sieciach handlowych – kto nas oszukuje?

Z roku na rok nasza świadomość żywieniowa rośnie. Chcemy jeść zdrowo i ekologicznie, dlatego coraz chętniej sięgamy po "nasze", polskie produkty. Wspomniana tendencja dotyczy zwłaszcza warzyw i owoców - chcemy, żeby pochodziły niemal prosto od rolnika, a nie z "drugiego końca świata". Niestety, sytuacja ta jest wykorzystywana zarówno przez duże sieci handlowe, jak i przez małe sklepy. Na co wskazują wyniki kontroli przeprowadzonej przez odpowiednie organy? I dlaczego problem ten musi zostać rozwiązany? Na te i inne pytania odpowiadamy w naszym artykule. 

Czytaj więcej

żywność

Dlaczego zgłoszenia do RASFF są takie ważne?

RASFF to skrót od angielskiego „ Rapid Alert System for Food and Feed”, co oznacza system wczesnego ostrzegania o niebezpiecznej żywności i paszach. W Unii Europejskiej (a wcześniej – we Wspólnocie Europejskiej) funkcjonuje już od ponad czterdziestu lat. Jego istotę stanowi wymiana informacji o niebezpieczeństwach dla ludzkiego zdrowia związanych z żywnością, paszami oraz materiałami, które z żywnością i paszą mają kontakt – a następnie podejmowanie stosownych działań, które mają niebezpieczeństwa te zażegnać.

Czytaj więcej

jedzenie

Analiza zagrożeń w łańcuchu żywnościowym w świetle przepisów UE

We współczesnym świecie kwestie bezpieczeństwa w łańcuchu żywnościowym są niezwykle ważne i aktualne — zarówno w skali lokalnej, jak i globalnej. Wyraża się to przede wszystkim w polityce bezpieczeństwa żywności Unii Europejskiej. Wdrażane prawo żywnościowe ma na celu zapewnienie obywatelom krajów członkowskich produktów spożywczych w pełni bezpiecznych o wysokiej wartości odżywczej. Kluczowe znaczenie odgrywa ochrona zdrowia w całym łańcuchu rolno-spożywczym, obejmującym wszystkie etapy produkcji — od hodowli po konsumpcję. Przepisy UE uwzględniają więc zagadnienia nie tylko z zakresu bezpieczeństwa i higieny żywności, ale i przeciwdziałanie jej skażeniu, zdrowie roślin czy dobrostan zwierząt.

Czytaj więcej

żywność

Jakie są podstawowe wymagania standardu FSSC 22000 wydanie 5?

FSSC 22000 to niezależny standard globalny bezpieczeństwa żywności wyznaczony przez Globalną Inicjatywę na rzecz Bezpieczeństwa Żywności (GFSI — Global Food Safety Initiative). Skierowany jest przede wszystkim do przedsiębiorstw specjalizujących się w produkcji żywności oraz opakowań mających bezpośredni kontakt z żywnością, a także firm zajmujących się m.in. produkcją pasz, cateringiem, transportem i magazynowaniem artykułów spożywczych.

Czytaj więcej

Zakład produkujący żywność

Dlaczego w zakładzie produkującym żywność powinniśmy badać czystość mikrobiologiczną powietrza?

Zachowanie czystości mikrobiologicznej powietrza jest szczególnie istotne w szpitalach, ale też zakładach produkujących żywność. Zanieczyszczone powietrza może bowiem stanowić zagrożenie dla pracujących w zakładzie ludzi, ale też czystości produktu tak ważnego w przemyśle spożywczym. Dlatego, tak ważne jest, aby zadbać o czystość powietrza co pozwoli zminimalizować ryzyko przeniesienia się szkodliwych mikroorganizmów na żywność.

Czytaj więcej

Czytanie składu na opakowaniu

Zafałszowanie żywności - recepta na kryzys wizerunkowy?

Z zafałszowaniem żywności mamy do czynienia, gdy produkt nie spełnia wymogów prawnych. Może to być niewłaściwy proces produkcji, nieprawdziwy skład produktu, czy niezgodne miejsce pochodzenia. Tak naprawdę takich przykładów jest znacznie więcej. Co jeszcze warto wiedzieć fałszowaniu żywności? Co najczęściej się fałszuje? Sprawdź to poniżej!

Czytaj więcej

znak

Jakie standardy muszą spełniać bezpieczne opakowania do żywności?

Produkcja żywności to wieloetapowy proces, a jednym z ostatnich ogniw łańcucha jest pakowanie produktów. Nieodpowiednie opakowania i zabezpieczenie artykułów mogą negatywnie wpłynąć nie tylko na właściwości samego produktu, ale również na wiarygodność producenta.  Aby zapewnić jak najwyższą jakość i bezpieczeństwo produktów oraz zaufanie konsumentów, opakowania do żywności powinny spełniać szereg globalnych wytycznych obowiązujących w sektorze przemysłu spożywczego. Jakie to są standardy i które normy je określają?

Czytaj więcej

szkolenie

Na czym polegają szkolenia GMP dla branży kosmetycznej?

Zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1223/200 z 2009 roku w branży kosmetycznej obowiązuje działanie zgodnie z Dobrymi Praktykami Wytwarzania (ang. GMP – Good Manufacturing Practices). Aby zapewnić bezpieczeństwo klientom oraz poszerzać horyzonty osób pracujących w przemyśle kosmetycznym organizowane są kompleksowe szkolenia GMP. Na czym one polegają oraz do kogo są skierowane?

Czytaj więcej

opakowania na żwyność

Na czym polega skuteczna analiza zagrożeń HARA dla opakowań?

HARA – Hazard Analysis and Risk Assessment, Analiza Zagrożeń i Ocena Ryzyka to procedura, której nadrzędnym celem jest zapewnienie bezpieczeństwa sanitarnego materiałów opakowaniowych, które stosowane są do pakowania produktów wrażliwych na higienę, jak żywności, leków, kosmetyków i innych produktów, w tym przemysłowych. Opiera się na bardzo dobrze opracowanej metodyce oceny i analizy zagrożeń oraz sposobów postępowania mających na celu zapewnienie bezpieczeństwa opakowań. Aby analiza taka była skuteczna, powinna być przeprowadzana raz w roku zgodnie z wymaganiami Standardu BRCGS Packaging Materials, wydanie 6.

Czytaj więcej

produkcja żywności

Dlaczego szkolenia w zakresie GHP (Dobrych Praktyk Higienicznych) są takie ważne?

Zapewnienie bezpieczeństwa żywności jest dziś jednym z najważniejszych elementów determinujących jej jakość i wpływ na zdrowie i życie ludzi. Z tego powodu powstały przepisy i procedury, których celem jest ujednolicenie dobrych praktyk higienicznych i ich właściwe wdrożenie w każdej z firm zajmujących się obrotem lub produkcją żywności. Dlaczego jest to takie ważne?

Czytaj więcej