Telefon  501 338 668

Mail Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Zafałszowanie żywności - recepta na kryzys wizerunkowy?

Z zafałszowaniem żywności mamy do czynienia, gdy produkt nie spełnia wymogów prawnych. Może to być niewłaściwy proces produkcji, nieprawdziwy skład produktu, czy niezgodne miejsce pochodzenia. Tak naprawdę takich przykładów jest znacznie więcej. Co jeszcze warto wiedzieć fałszowaniu żywności? Co najczęściej się fałszuje? Sprawdź to poniżej!

Czym jest zafałszowanie żywności?

Zafałszowanie żywności - inaczej mówiąc oszustwo żywieniowe - niestety występuje coraz częściej. Na czym to polega? W sklepach co jakiś czas pojawiają się produkty, które nie są takie, jakie powinny być. Bardzo częstą metodą fałszowania żywności jest podawanie nieprawdziwego składu na opakowaniu produktu.

Choć warto zaznaczyć, że metod fałszowania żywności jest znacznie więcej. Co ciekawe - powód ich fałszowania zazwyczaj jest taki sam. Praktycznie zawsze chodzi o korzyści finansowe. Z pewnością każdy słyszał o głośnej aferze związanej z końskim mięsem - producenci mieszali je z tańszym składnikiem, czego celem było zmniejszenie kosztów produkcji oraz zwiększenie zysku. Jednak takich sytuacji jest znacznie więcej - niestety.

W dzisiejszych czasach również możemy się spotkać z wieloma podrobionymi produktami. Najczęściej są to produkty, które znajdziemy w każdym domu - chodzi tutaj m.in. o miód, ser, oliwę z oliwek, czy różnego rodzaju zioła. Nierzadko podrabia się także alkohol, soki owocowe, czy żywność ekologiczną.

Czy warto podrabiać żywność?

Odpowiedź na wyżej postawione pytanie jest prosta: NIE WARTO! Producenci zachwyceni wizją dużych zysków, często nie zastanawiają się, jakie konsekwencje wiążą się z fałszowaniem żywności. Oszustwo żywieniowe to najlepsza droga do kryzysu wizerunku firmy.

Wiele osób zastanawia się, czy jesteśmy w stanie samodzielnie stwierdzić, że jakiś produkt został sfałszowany. Niestety nie jest to takie proste, gdyż do tego niezbędne są specjalistyczne badania chemiczne, których przeprowadzaniem zajmują się odpowiednie służby. Aczkolwiek możemy zmniejszyć ryzyko zakupu sfałszowanej żywności, wystarczy, że podczas zakupów będziemy zwracać uwagę na etykiety. Należy wybierać te produkty, które mają jak najkrótsze składy.

 

W naszym Serwisie używamy plików cookies. Korzystając dalej z Serwisu, wyrażasz zgodę na stosowanie plików cookies zgodnie z Polityką prywatności. Wyrażenie zgody jest dobrowolne, w każdej chwili można ją cofnąć poprzez zmianę ustawień dotyczących plików „cookies” w używanej przeglądarce internetowej. Kliknij „Akceptuję”, aby ta informacja nie wyświetlała się więcej.