Szkolenie z oceny narażenia żywności na zafałszowania
Zapraszamy Państwa na szkolenie z oceny narażenia żywności na zafałszowania. Podczas warsztatów uczestnicy poznają historię fałszownia żywności oraz metody wykrywania i walki ze zjawiskiem Food Fraud. Nauczymy również jak skutecznie wdrożyć rozwiązania w działanie przedsiębiorstwa. Zapraszamy do poznania oferty szkoleń takich jak szkolenia monitorowania środowiskowego, szkolenia ocena ryzyka i szkolenia fssc 22000.
Zafałszowanie żywności. Na czym polega?
Zafałszowanie żywności (Food Fraud) – celowe zastępowanie lub fałszowanie surowców produktów, lub materiałów w celu uzyskania korzyści finansowej poprzez oszczędzanie na surowcach. Jest to działanie wymierzone w dobro konsumenta. Przykładem takich działań może być dolewanie sztucznej melaminy do mleka, czy nienaturalne barwienie żywności. Zafałszowaniu najczęściej podlegają dobra o wysokiej jakości, luksusowe oraz o silnej pozycji rynkowej.
Do najczęściej fałszowanych produktów należą:
- przetwory,
- alkohole,
- żywność ekologiczna,
- przyprawy,
- napoje,
- wyroby mięsne.
Tradycja fałszowania żywności sięga tysięcy lat, jednak obecnie, w dobie handlu międzynarodowego, jest najbardziej niebezpieczna. Dziś zabezpieczanie autentyczności żywności gwarantuje bezpieczeństwo i wysoką jakość oferowanych produktów.
Jak wykrywać fałszowaną żywność?
Podczas szkolenia z fałszowania żywności poznają państwo szczegółowe informacje na temat metod wykrywania i przeciwdziałania zjawisku food fraud. Do najpopularniejszych z nich należą:
- metody serologiczne,
- metody izotopowe,
- metody spektralne,
- analiza DNA,
- metoda ogniskowania elektroforetycznego,
- metody chromatograficzne,
- metoda elektroforezy.