Szkolenie z oceny narażenia żywności na zafałszowania

Zapraszamy Państwa na szkolenie z oceny narażenia żywności na zafałszowania. Podczas warsztatów uczestnicy poznają historię fałszownia żywności oraz metody wykrywania i walki ze zjawiskiem Food Fraud. Nauczymy również jak skutecznie wdrożyć rozwiązania w działanie przedsiębiorstwa. Zapraszamy do poznania oferty szkoleń takich jak szkolenia monitorowania środowiskowego, szkolenia ocena ryzykaszkolenia fssc 22000.

 

Zafałszowanie żywności. Na czym polega?

Zafałszowanie żywności (Food Fraud) – celowe zastępowanie lub fałszowanie surowców produktów, lub materiałów w celu uzyskania korzyści finansowej poprzez oszczędzanie na surowcach. Jest to działanie wymierzone w dobro konsumenta. Przykładem takich działań może być dolewanie sztucznej melaminy do mleka, czy nienaturalne barwienie żywności. Zafałszowaniu najczęściej podlegają dobra o wysokiej jakości, luksusowe oraz o silnej pozycji rynkowej. 

Do najczęściej fałszowanych produktów należą:

  • przetwory,
  • alkohole,
  • żywność ekologiczna,
  • przyprawy,
  • napoje,
  • wyroby mięsne.

Tradycja fałszowania żywności sięga tysięcy lat, jednak obecnie, w dobie handlu międzynarodowego, jest najbardziej niebezpieczna. Dziś zabezpieczanie autentyczności żywności gwarantuje bezpieczeństwo i wysoką jakość oferowanych produktów.

 

Jak wykrywać fałszowaną żywność?

Podczas szkolenia z fałszowania żywności poznają państwo szczegółowe informacje na temat metod wykrywania i przeciwdziałania zjawisku food fraud. Do najpopularniejszych z nich należą:

  • metody serologiczne,
  • metody izotopowe,
  • metody spektralne,
  • analiza DNA,
  • metoda ogniskowania elektroforetycznego,
  • metody chromatograficzne,
  • metoda elektroforezy.