Telefon  501 338 668

Mail Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Jakie standardy muszą spełniać bezpieczne opakowania do żywności?

Produkcja żywności to wieloetapowy proces, a jednym z ostatnich ogniw łańcucha jest pakowanie produktów. Nieodpowiednie opakowania i zabezpieczenie artykułów mogą negatywnie wpłynąć nie tylko na właściwości samego produktu, ale również na wiarygodność producenta.  Aby zapewnić jak najwyższą jakość i bezpieczeństwo produktów oraz zaufanie konsumentów, opakowania do żywności powinny spełniać szereg globalnych wytycznych obowiązujących w sektorze przemysłu spożywczego. Jakie to są standardy i które normy je określają?

Norma ISO 22000 i Standard FSSC 22000

Kluczowym standardem, który powinny spełniać bezpieczne opakowania do żywności jest międzynarodowa norma ISO 22000, czyli System Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności. Zawiera ona wymagania dotyczące wszystkich organizacji znajdujących się w łańcuchu żywnościowym.  Głównym celem stosowania tych standardów jest uświadomienie organizacjom, że każdy etap produkcji żywności, począwszy na hodowli zwierząt i uprawie roślin, a skończywszy na pakowaniu i transporcie gotowych wyrobów, jest tak samo ważny w procesie produkcyjnym oraz odgrywa znaczącą rolę w zapewnieniu bezpieczeństwa i jakości produktom. Od bezpiecznych opakowań do żywności oczekuje się, że powinny również posiadać certyfikację dla globalnego standardu, jakim jest FSSC 22000, czyli spełniać standardy, które powstały w oparciu o normę ISO 22000 i zostały opracowane przez FSSC 22000 - Fundację Certyfikacji Systemów Bezpieczeństwa Żywności. 

BRC Global Standard for Packaging and Packing Materials

Kolejną normą obowiązującą producentów bezpiecznych opakowań do żywności jest norma opisująca wytyczne dotyczące bezpieczeństwa i jakości, opracowana przez BRCGS. Określa ona wymagania dotyczące produkcji bezpiecznych, dobrych jakościowo i zgodnych z przepisami prawnymi, a także autentycznych opakowań. Standard BRCGS dla opakowań definiuje wymagania dla produkcji opakowań przeznaczonych do pakowania żywności oraz produktów wrażliwych na higienę jak np. opakowania dla kosmetyków oraz zastosowań dla pozostałych produktów.

BRCGS dla opakowań jest standardem globalnym uznanym przez GFSI, a więc certyfikacja na zgodność z jego wymaganiami oznacza, że można mieć najwyższe zaufanie do produkowanych opakowań.

W naszym Serwisie używamy plików cookies. Korzystając dalej z Serwisu, wyrażasz zgodę na stosowanie plików cookies zgodnie z Polityką prywatności. Wyrażenie zgody jest dobrowolne, w każdej chwili można ją cofnąć poprzez zmianę ustawień dotyczących plików „cookies” w używanej przeglądarce internetowej. Kliknij „Akceptuję”, aby ta informacja nie wyświetlała się więcej.